Kinesisk medicin

Traditionell kinesisk medicin (TCM) är ett system för medicinsk praxis som har utvecklats i Kina under tusentals år. Det har sina rötter i filosofin om att människokroppen är en del av naturen och att hälsa upprätthålls när det råder balans mellan kroppens interna energier, kallade qi, och mellan kroppens olika organ och system. När obalans uppstår, sägs det leda till sjukdom.

Grundläggande Koncept:

Qi (Livsenergi): Enligt TCM flyter qi genom kroppen längs meridianer eller energibanor. Detta flöde av qi är centralt för hälsa och välbefinnande.

Yin och Yang: TCM ser på världen och kroppen i termer av yin och yang, motsatta men kompletterande krafter. Hälsa anses vara balansen mellan dessa två krafter.

De fem elementen: Jord, metall, vatten, trä, och eld representerar olika aspekter av naturen och kroppen. Varje element relaterar till specifika organ och funktioner i kroppen.

Behandlingsmetoder:

Akupunktur: Detta är en av de mest kända metoderna för TCM. Tunna nålar placeras på specifika punkter längs meridianer för att påverka qi-flödet och därmed behandla olika tillstånd.

Örtmedicin: Användning av örter och växter för att behandla sjukdomar och upprätthålla hälsa. Örter används ofta i kombination för att skapa en balanserad medicin.

Koppning: Genom att placera uppvärmda glas- eller bambukoppar på huden skapas en vakuumeffekt som sägs främja blodflödet och lindra smärta.

Gua Sha: En metod där huden skrapas med en speciell verktyg för att förbättra cirkulationen och lindra olika besvär.

Moxibustion: Användning av upphettade örter (vanligtvis malört) nära akupunkturpunkter för att stimulera dem och främja läkning..

Kost och livsstilsråd: TCM betonar vikten av en hälsosam diet, anpassad efter individens behov och tillstånd. 

TCM är ett holistiskt system som inte bara behandlar symtom utan också försöker adressera rotorsakerna till obalanser i kroppen. Det har blivit allt mer populärt över hela världen och används för en rad olika tillstånd, både som komplement till och ibland som alternativ till västerländsk medicin. 

Eftersom målet med akupunktur är att återställa balansen av energi (QI) i kroppen så kan akupunktur med bra resultat användas till en mängd olika tillstånd:
- Smärta i muskler, senor och värk i rygg, axlar och armbågar
- Huvudvärk, migrän, tinnitus och yrsel
- Artros, benhinneinflammation
- Matsmältningsbesvär såsom magkatarr, diarré, IBS och förstoppning
- Gynekologisk problematik såsom infertilitet, cystor, PMS och menopausbesvär
- Sömnproblem, stress, trötthet, ångest, depressioner och utbrändhet
- Allergi, astma, eksem, förkylningsbesvär
- Ansiktsförlamning, domningar och svettningar

Akupunktur för fertilitet 

Vid behandling av infertilitet eller ofrivillig barnlöshet krävs det en gedigen genomgång av din hälsa, sjukdomshistoria och nuvarande situation. I kinesisk medicin separeras inte hjärnan och själen ifrån dina fysiska symtom vilket innebär att din psykiska hälsa är lika viktig som din fysiska. På kliniken är det framförallt kvinnor som kommer för behandling, då ofta med menstruationsbesvär, utebliven ägglossning, endometrios, PCO/PCOS, stress eller medfödda åkommor. Vid en akupunkturbehandling är det fördelaktigt att börja i starten av din cykel, det vill säga de första mensdagarna. Jag rekommenderar oftast behandling ca en gång per vecka under en till tre menstruationscykler. Eftersom det är svårt att utvärdera behandlingen utan att ha genomgått en cykel blir därför behandlingstiden längre än vanligt i dessa fall. Enligt kinesisk medicin är den starka kopplingen mellan det reproduktiva systemet och dina känslor av största vikt att balansera. Eftersom ofrivillig barnlöshet kan vara en mycket psykiskt påfrestande situation är det otroligt viktigt att först lugna sinnet och hjärtat. Förutom akupunkturbehandling går vi även igenom kost, kosttillskott och om du eventuellt kan ha användning för kinesiska örter.